langaton HartAnalogisen signaalin tilalle on kehitetty

  1. digitaalinen signaali
  2. HART -protokolla, joka yhdistää analogisen ja digitaalisen signaalin 
  3. langaton, radioaaltoja hyväksikäyttävä signaali.

Tällöin puhutaan, että tieto kulkee kenttäväylää myöten prosessilaitteelta valvomoon .

HART (Highway Addressable Remote Transducer) 

Analoginen ja digitaalinen viesti on yhdistetty. Analogisen viestin 4-20 mA päälle on lisätty digitaalinen viesti. Digitaalinen signaali muodostuu kahdesta taajuudesta 1200 Hz ja 2200 Hz, jotka edustavat 0 ja 1 bittiä. Tämä yhteisviesti voidaan muodostaa tavallisella instrumentoinnissa käytetyllä parikaapelilla. Analogiasignaali sisältää mittaustiedon. Digitaalisignaali sisältää sekä prosessi- että laiteinformaatiota esim. lähettimen vikatiedot.Tiedonsiirron avulla voidaan lukea ja muuttaa kenttälaitteen asetuksia, lukea prosessiarvoja ja seurata laitteen diagnostisia tietoja.

Langaton HART

HART -protokollasta on myös langaton versio. Langattomuudella säästetään kaapelointikustannuksissa (kuva ABB).

Wireless- HART-lähettimillä ei ole analogista mA-signaalia, vaan kaikki informaatio on luettavissa digitaalisesti joko langattomana tai laitteen riviliittimiltä. Koska lähetin on langaton, sen toimintaenergiaa ei voida syöttää kaapelien kautta, vaan lähettimet perustuvat paristotekniikkaan. Pariston kesto ja viestinnän nopeus ovat kääntäen verrannollisia, joten langattomia lähettimiä käytetään yleisimmin kohteissa, joissa ei edellytetä nopeaa prosessiarvon päivitysväliä. Toisaalta useat prosessit, esimerkiksi lämpötilan säädössä WirelessHART on laajalti käytössä. Käytännössä useimmat WirelessHART-lähettimet ovat käytettävyyteen ja kunnonvalvontaan liittyvissä sovelluksissa sekä vaikeasti kaapeloitavissa kohteissa.

Kaikki olemassa olevat langalliset HARTlähettimet voidaan täydentää langattomaan tiedonsiirtoon lisäämällä niihin langaton HART-adapteri, joita on saatavilla usealta valmistajalta. Jos käytössä oleva automaatiojärjestelmä tukee ainoastaan mA-signaalia, HART-adapterin lisääminen on usein edullisin tapa hyödyntää kaikkia saatavilla olevia lisätietoja HART-laitteilta. Näitä voivat olla esimerkiksi virtaavan aineen tiheys ja lämpötila sekä edistyksellinen diagnostiikka laitteen toimintakunnon jatkuvaan seurantaan.

(Promaint-lehti: Kunnonvalvonta ja käyttövarmuus 13.9.2013)

Viimeksi muutettu: maanantai 12. marraskuu 2018, 12.16