U-PUTKI

Paineen mittaus voidaan suorittaa nesteen hydrostaattisen paineen avulla.

U -putkimanometri on yksinkertainen paine- ja paine-eromittari.

Se muodostuu U:n muotoisesta putkesta, joka on täytetty nesteellä, jonka tiheys tunnetaan. Usein täyttönesteenä on elohopea. Päiden välinen paine-ero näkyy pinnankorkeuksien erona.

U-putki

BOURDONKAARI ELI PAINEPUTKI

Paine voidaan mitata myös paineputken avulla.

Paineputki on käyrä tai litteä putki, joka on toisesta päästä suljettu. kun avoimesta päästä syötetään mitattava paine, se suoristaa putkea, joka vuorostaan liikuttaa viisaria. Tämä liike on verrannollinen paineen suuruuteen. Paineputkea sanotaan usein bourdonkaareksi.

Bourdonkaari

PALJEPUTKI

Paljeputki on poimutettu, haitarimainen putki, joka oikenee paineen kasvaessa. Pituuden muutos on suoraan verrannollinen painemuutokseen.

Paljeputki

KALVORASIA

Kalvorasia on yleensä ohuesta metallilevystä tehty litteä rasia, joka laajenee paineen kasvaessa.

Kalvorasia

PAINEKYTKIMET

Painekytkin on anturi, joka antaa kosketintoiminnan, kun anturin paine tai paine-ero saavuttaa ennalta asetellun rajan. Paineen kasvaessa, se esim. kalvorasian, painekaaren tai kalvo/männän tai mäntä/kalvon välityksellä liikuttaa painekytkimen sisällä olevia kytkimiä ja saa aikaan esim. hälytyksen. 

Esim.  paine pullistaa kalvorasiaa ja kalvo vuorostaan työntää kytkimen toiseen asentoon, jolloin sähköinen hälytyspiiri kytkeytyy.

Painekytkin

 

Viimeksi muutettu: maanantai 12. marraskuu 2018, 12.21