PAINELÄHETIN

Painelähettimellä mitataan nesteen, kaasun ja jopa kiinteän aineen aiheuttamaa painetta.

Paineen SI -yksikkö on pascal. Koska pascal on hyvin pieni yksikkö, käytetään sen kerrannaisia eli yleensä puhutaan "kilopascaleista"  eli kPa. Monessa laitteessa käytetään vielä vanhoja yksiköitä kuten bar (=baari) tai mmHg (=elohopeamillimetrit).

Painelähettimen toimintaperiaate

Mitattava paine pullistaa lähettimen ulkoista mittauskalvoa oikealle. Lähettimen sisällä oleva öljy vuorostaan välittää paineen sisäiselle mittauskalvolle, joka paineen vaikutuksesta myös pullistuu oikealle. Mittauskalvon päälle kiinnitetyt venymäliuskat venyvät. Venymäliuskat muodostavat elektroniikkapiirin vastukset. Kun venymäliuska venyy, sen vastusarvo muuttuu. Näin siis muuttuu lähettimeltä lähtevä standardisignaali alueella 4-20 mA. Standardisignaali johdetaan edelleen valvomolaitteeseen, joka on viritetty näyttämään painetta.

Painelähettimen toimintaperaate

PAINE-EROLÄHETIN

Paine-erolähettimellä mitataan nimensä mukaisesti kahden eri paineen P1 ja P2 välistä eroa. Paineet syötetään impulssiputkien välityksellä eri puolille mittauskalvoa, jolloin kalvo pullistuu sinne päin, missä paine on alhaisempi. Ja mittaussignaali muodostuu kuten yllä venymäliuskojen venyessä.

Paine-erolähetin

Viimeksi muutettu: maanantai 12. marraskuu 2018, 12.22