Painelähettimellä voidaan mitata sekä painetta että pinnankorkeutta. Pinnankorkeuden mittauksessa mitataan vesimassan aiheuttamaa painetta eli ns. hydrostaattista painetta.

Paineen SI -yksikkö on pascal. Koska pascal on hyvin pieni yksikkö, käytetään sen kerrannaisia eli yleensä puhutaan "kilopascaleista"  eli kPa. Monessa laitteessa käytetään vielä vanhoja yksiköitä kuten bar (=baari) tai mmHg (=elohopeamillimetrit).

Katso edellisistä tehtävistä, miten painelähetin ja paine-erolähetin toimivat.

PINNANKORKEUDEN MITTAUS PAINELÄHETTIMELLÄ

Avoin säiliö

Kun painelähettimellä mitataan avoimesta säiliöstä pinnankorkeutta, lähetin asennetaan säiliön alaosaan, Lähettimen yläpuolella oleva nestepatsas aiheuttaa hydrostaattisen paineen. Tämä paine on sitä suurempi mitä korkeampi on nestepatsas eli mitä korkeammalla on nesteen pinta.

Avoin säiliö, pinnankorkeuden mittaus

Suljettu säiliö

Kun mitataan paineenalaisen säiliön (suljettu säiliö) pinnankorkeutta, on huomioitava, että pinnankorkeuden aiheuttaman vesipatsaan lisäksi myös kaasutila aiheuttaa painetta säiliön alaosaan. Tämä huomioidaan asentamalla painelähettimen sijaan paine-erolähetin, joka mittaa yläosan (eli kaasutilan) ja alaosan (kaasun ja vesipatsaan aiheuttama paine) paineiden eroa.

Suljettu säiliö

Viimeksi muutettu: maanantai 12. marraskuu 2018, 12.43