Lähettimen testausLähettimen sisäänmenona on anturisignaali ja ulostulona sähkövirta 4-20 mA. Lähetin testataan muuttamalla sisäänmenoa ja mittaamalla ulostulon muutos. Tarkastellaan esimerkkinä termoelementin lähettimen testausta.

I Termoelementin lähettimen TVS22-1 testaus

  1. Termoelemnttilähettimen sisäänmeno

Lähettimen sisäänmenoon ei kytketä anturia, sillä anturin lämmittäminen riittävän suurella lämmitysalueella esim. 20->100 ˚C on hidasta. Sen sijaan sisäänmenoon kytketään kalibraattori, josta voidaan suoraan syöttää tiettyä lämpötilaa vastaava jännitesignaali lähettimeen.


Kytkentä: Kalibraattorin plusnapa yhdistetään lähettimen anturisignaalin sisääntulon plusnapaan (1+) ja kalibraattorin miinusnapa vuorostaan miinusnapaan (3-).

  1. Termoelementtilähettimen ulostulo (2-johdinkytkentä)


    Lähettimen ulostuloon kytketään 2-johdinkytkennällä käyttöjännitelähde ja yleismittari. Ts. lähetin ja yleismittari kytketään sarjaan käyttöjännitelähteeseen.

    Kytkentä: Jännitelähteen plusnapa yhdistetään lähettimen mittaussignaalin plusliittimeen 4+, josta virta kulkee edelleen lähtien ulos liittimestä 5- yleismittarin plusnapaan ja sieltä miinusnavasta lopulta jännitelähteen miinusnapaan.

    Katso kytkentäkuvaa oikealla!

II Termoelementtilähettimen viritys

Lähettimen virityksellä tarkoitetaan sitä, että lähetin skaalataan tietylle lämpötila-alueelle. Esim. jos lämpötila-alue on 20-100 ˚C, alarajaa 20 ˚C vastaa 4 mA ja ylärajaa 100 ˚C vastaa 20 mA. Lämpötilan asetuksiin käytetään zero- ja spanruuveja. Kytkentä on edellisen kohdan mukaisesti 2-johdinkytkentä.

Lähettimen käyttöohjeista löytyy tarkemmat viritysohjeet.

 

Senast redigerad: torsdag, 8 november 2018, 20:00