Mekaaniset pinnankorkeuden mittausmenetelmät
Mekaaniset pinnankorkeuden mittausmenetelmät
Pinnankorkeuden mittauksessa on otettava huomioon, onko kyseessä nesteen vai kiintoaineen pinnankorkeuden mittaus. Huomioon otettavia seikkoja on myös mm. täyttöaineen lämpötila, viskositeetti, sähkönjohtavuus, onko kyseessä paineenalainen säiliö, missä lämpötilassa työskennellään sekä mikä on säiliön muoto ja materiaali. Joskus riittää, että säiliön pinta on tiettyjen rajojen sisäpuolella, jolloin käytetään pintakytkimiä.
Mekaaniset pinnankorkeusmittarit eivät muodosta välttämättä sähköistä signaalia, joka voitaisiin kytketä valvomolaitteisiin.
MITTATIKKU JA YLIVUOTOPUTKI
Mekaanisista pinnankorkeuden mittausmenetelmistä mittatikku on yksinkertainen ja luotettava, paineettomien säiliöiden mittausmenetelmä. Jos pelkästään halutaan varmistaa, että säiliön pinta ei nouse tiettyä rajaa korkeammalle, voidaan asentaa ylivuotoputki.
TÄHYSLASI ELI NÄKÖLASI JA MAGNEETTINEN NÄKÖLASI
Jos säiliön kyljessä on pelkkä ikkuna, puhutaan tähyslasista. Näkölasi, jolloin säiliöön on yhdistetty säiliönkorkuinen, ohut lasiputki, soveltuu sekä avoimille että paineenalaisille säiliöille.
Kuvassa oluttankki, jonka pinnankorkeutta seurataan näkölasilla.
Jos näkölasiin asetetaan uimuri, jossa on magneetti (= magneettinen näkölasi), voidaan ulkopuolelle saada pinnankorkeus näkyviin terässäleiden avulla. Ylöspäin noustessaan uimuri kääntää säleistä näkyviin toisen puolen ja vastaavasti toisen puolen laskiessaan. Tätä käytetään, jos neste on tahraavaa, vaahtoavaa tai väritöntä tai kun paine on niin suuri, ettei lasista valmistettu näkölasi olisi turvallinen. Uimurin avulla mittauksesta voidaan myös muodostaa sähköinen signaali valvomoon.
UIMURI
Uimurissa on kyse pinnalla kelluvan kellukkeen eli uimurin aseman osoittamista. Kuvasa saranointityyppinen uimuri (ESSKA) jatkuvatoimiseen pinnankorkeuden mittaukseen.
Uimuria voidaan käyttää myös pintakytkimenä
Kun pinta nostaa uimurin ylösalaisin, kytkimen sisällä avautuu tai sulkeutuu sähköinen virtapiiri ja useimmiten seurauksena on hälytystoiminta. Kuva Wexon.