Mikä toimilaite on?

Toimilaite on yleisnimike laitteelle, jolla säädetään putkessa virtaavaa ainetta. Toimilaite voi olla

    • säätöventtiili (neste, kaasu, höyry)
    • pumppu (neste)
    • säätöpelti tai kompressori (kaasu)

Säätöventtiili muodostuu toimimoottorista (käyttölaite) ja toimielimestä (säätöelin). Toimimoottori muuttaa karan välityksellä toimielimen asentoa. Lisäksi joissakin säätöventtiileissä on asennoitin, jonka avulla toimielin saadaan tarkasti haluttuun asentoon.

Säätöventtiilit / Istukkaventtiili

Istukkaventtiilissä toimimoottorin ohjaaman ylös/alas liikkuvan karan päässä on tulppa (=istukka), joka säätää virtausaukkoa. Karan liike saadaan aikaiseksi yleensä pneumaattisella kalvomoottorilla.

Pneumaattinen ohjausviesti (0,2-1,0 bar), joka tulee säätimeltä, voidaan ohjata pneumaattisessa kalvomoottorissa joko kalvon ylä- tai alapuolelle:

    • Kun pneumaattinen ohjausviesti tulee kalvon alapuolelle kalvo pullistuu ylöspäin ja liikuttaa samalla karaa ylöspäin -> istukkaventtiili avautuu.
    • Istukoiden määrään (yksi- ja kaksi -istukkainen) ja muotoon vaikuttaa venttiilin käyttökohde. 

Säätöventtiilit / Läppäventtiili

Läppäventtiilin toimielin on läppä, jota kiertämällä saadaan virtaussäätö aikaiseksi. Tällöin yleensä käytetään kaksitoimista tai jousipalautteista sylinteritoimilaitetta.

Kuvan läppäventtiili:

    • ohjausviesti (0,2-1,0 bar) säätimeltä tulee asennoittimeen
    • asennoitin säätää sylinterikäyttölaitteen sisällä olevia mäntiä (2 kpl), jotka liikuttavat karan välityksellä toimielintä
    • toimielin on läpänmuotoinen.

Läppäventtiili on tarkoitettu säätö- ja sulkuventtiiliksi kohteisiin, joissa vaaditaan lujaa mekaniikkaa ja kemiallista kestävyyttä (kaasut, nesteet, lietteet jne.).

Säätöventtiilit / Palloventtiili

Palloventtiilissä toimielin on pallonmuotoinen ja säätö saadaan aikaan kiertämällä palloa. Tällöin toimimoottorina on yleensä  sylinterikäyttölaite.

Palloventtiili sopii mitä erilaisempien aineiden säätö- ja sulkuventtiiliksi (kaasut, höyry, nesteet, lietteet, paperi- ja sellumassa, puuhioke, vilja jne.).

Kuva Klinger Finland

Viimeksi muutettu: perjantai 13. lokakuu 2023, 15.00