Perustermistöä
Perustermistöä
Lähde: OAMK/Automaatiolabrat
Mittausautomaatiolla
tarkoitetaan kaikkia järjestelmän lukemia analogisia ja binäärisiä mittauksia sekä siihen syötettyjä manuaalisia suureita (laboratorioanalyysit). Erilaisten mittausautomaattien tuki on myös osa mittausautomaatiota.
Mittausten osalta automaatiojärjestelmä huolehtii informaation sisäänluvusta, mittaustiedon esikäsittelystä (esim. suodatus, linearisointi) sekä tietojen ohjauksesta jatkokäsittelyyn, näyttöön ja tallennukseen. Lisäksi mittausten käsittelyyn voidaan lukea kuuluvaksi erilaiset hälytys- ja mielekkyysrajojen tarkistukset sekä niihin liittyvien varoitusten ja hälytysten generointi.
Ohjausautomaatioon
kuuluvat yksittäisten toimilaitteiden ohjaukset, automaattiset säädöt, ryhmäkäynnistykset, sekvenssiohjaukset, hälytykset sekä lukitukset.
Toimilaitteen ohjauksella
tarkoitetaan sekä fyysistä ohjausta järjestelmän elektroniikkakortilta että niiden ohjelmien toimintaa, joilla ohjauskäsky toteutetaan. Yleiskäyttöisiltä automaatiojärjestelmiltä edellytetään, että niillä on käytössä mahdollisimman laaja valikoima liitäntämahdollisuuksia erityyppisille toimilaitteille.
Automaattisilla säädöillä
tarkoitetaan tässä kaikkia niitä erilaisia takaisin- ja myötäkytkentätyyppisiä jatkuvaan säätöön tarkoitettuja toimintoja. Yleensä järjestelmät sisältävät tietyn standardivalikoiman säätöalgoritmeja sekä mahdollisuuden määritellä omia algoritmeja jollakin lausekielellä.
Ryhmäohjauksia
käytetään silloin, kun halutaan kerralla käynnistää tai ohjata useita moottoreita tai moottoriventtiilejä. Ryhmäohjauksessa ohjattavat toimilaitteet (moottorit, moottoriventtiilit) käynnistetään tietyssä järjestyksessä ja tietyin määrävälein. Tämä siksi että toiminta olisi prosessin kannalta tarkoituksenmukaista ja että sähköverkon kuormitus jakautuisi tasaisemmin. Sillä prosessiteollisuudessa yleisimmin käytetyt oikosulkumoottorit ottavat käynnistyessään 5…10-kertaisen virran verrattuna käynti ajoon.
Esimerkki ryhmäohjauksesta (välisäiliön täyttö), jossa moottorit käynnistetään ylösajotilanteessa siten, että ensimmäisenä käynnistetään hihnankuljettimen moottori M-1, sen jälkeen ruuvikuljettimen moottori M-2 ja viimeisenä siilon levytäryttimen moottori M-3.
Sekvenssiohjaukset
eroavat edellä mainitusta ryhmäohjauksista siinä, että sekvenssiohjaukset riippuvat prosessista tulevista raja- ja kytkintiedoista. Sekvenssiohjauksilla saadaan prosessissa tapahtumaan erilaisia käynnistys- ja pysäytystoimintoja esimerkiksi prosessin ylös- ja alasajo. Katso viereinen kuva säiliövirtauksen sekvenssiohjauksesta.
Hälytyksien
tarkoitus on kiinnittää käytöstä vastaavan henkilön huomio sellaiseen prosessin tila muutokseen, joka vaatii käyttäjän toimenpiteitä. Ja josta voi olla vaaraa tai haittaa prosessin toiminnalle.
Hälytykset jaetaan kahteen luokkaa kosketinhälytykset ja analogiahälytykset. Kosketinhälytyksissä prosessissa on aina jonkinlainen kytkin joka tilaansa vaihtamalla antaa hälytyksen. Kun taas analogiahälytykset ovat toteutettu siten että lähettimen mittausviestiä verrataan hälytysrajaan.
Kosketinhälytyksen
kytkimien periaate on kuvan mukainen. Sulkeutuvaa kytkintä käytetään vain poikkeus tapauksissa, eikä koskaan prosessinkannalta kriittisissä tapauksissa. Avautuva kytkin on yleisimmin käytetty hälytyskytkimenä, koska hälytys tarkkailee myös virtapiirin kuntoa. Esimerkiksi jos kaapeli on vaurioitunut niin virtapiiri katkeaa ja saadaan hälytys tieto. Vaihtokytkin on paras vaihtoehto hälytyskytkimeksi, sillä tilan vaihtuminen voidaan erottaa mahdollisesta kaapelivauriosta.
Analogihälytykset
ovat hälytyksiä jotka saadaan aikaan vertaamalla mittausviestiä aseteltavan hälytysrajaan. Analogiahälytyksillä on joitakin etuja verrattuna kosketinhälytyksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi hälytysrajan portaaton säätö, sekä se että ei tarvitse asentaa erillisiä rajakytkimiä prosessiin. Myös asennus- ja kaapelointikulut ovat pienemmät.
Lukitukset
ovat järjestelmiä jotka on tehty suojaamaan prosessin osia ja ympäristöä. Niillä estetään prosessin laitteiden vaurioituminen, esimerkiksi pumpun käyminen kuivana. Ympäristön suojelemiseksi prosessissa on lukituksia jotka estävät esimerkiksi vaarallisten aineiden ylivirtauksen avosäiliöstä.
Prosessihallinnalla
ymmärretään kaikkia niitä fyysisiä ja ohjelmistollisia välineitä, joilla prosessin valvoja valvoo ja operoi prosessia. Tähän ryhmään kuuluvat kaikki toimilaitteiden suorat käsiohjaukset, päällekytkentä-, käynnistys- ja viritystoiminnot, mittaustietojen esittäminen, hälytysrajojen asettaminen yms. Tavallisesti prosessihallintaan käytetään funktiotyyppisiä näppäimistöjä, joissa toiminnot muuttuvat näyttökuvan mukana sekä apuvälineinä rullapalloa ja/tai -pyörää, valokynää, hiirtä ja kosketusnäyttöjä.
Raportointi
koostuu tapahtumaraporteista (toimenpiteiden kirjaaminen) ja tulosraporteista ( esim. vuoro- , vuorokausi- ja viikkoraportit), joissa raportoidaan prosessin taloudellista tulosta.
Prosessista saatavan informaation määrä on suuri ja kerrallaan esitettävissä ja ihmisen seurattavissa oleva tietomäärä erittäin rajallinen, minkä vuoksi valvonta järjestetään hierarkkisella periaatteella. Tällöin voidaan erottaa eritasoisia valvontanäyttöjä kuten
-
- yleisvalvonnan laite- ja prosessikaaviot
- yleisnäytöt
- sekä suoritusvaihekaaviot,
- suurekohtaisen valvonnan ryhmänäytöt, operointi-näytöt ja hälytysnäytöt sekä
- tarkemman suurekohtaisen valvonnan aikatrendit.