Teitä nykypäivän nuoria sanotaan silloin tällöin diginatiiveiksi, eli annetaan ymmärtää, että olette digimaailman syntyperäisiä kansalaisia. Varmaankin lähes kaikilla on pienestä pitäen ollut kotona televisio, tietokone, puhelin ja kännykkä. Kurssin alussa pohdit mitä laitteita, sovelluksia ja palveluita kuuluu jokapäiväiseen elämääsi.

Nyt tarkoituksena on miettiä, mitä kaikkea näillä laitteilla, sovelluksilla ja palveluksilla osaat tehdä ja mitä pitäisi osata tehdä nykymaailmassa ja tulevaisuudessa.

Euroopan Unionissa on laadittu yhteisiä viitekehyksiä kielitaidon ja digitaalisten taitojen kansainväliseen vertailuun.

Digitaaliset taidot on jaettu viiteen osa-alueeseen: tietojenkäsittely, viestintä, sisällön tuottaminen, turvallisuus ja ongelmanratkaisu.

  1. TIETOJENKÄSITTELY
    Tietojenkäsittely merkitsee tiedonhakutaitoja ja kykyä käsitellä sitä tietomassaa, mikä virtuaalimaailmassa liikkuu. On taito löytää relevanttia ja luotettavaa tietoa ja pystyä suodattamaan pois trollaukset ja valeuutiset. On tärkeää pystyä tallentamaan itselle tarpeellinen tieto siten, että sen pystyy tarvittaessa löytämään.

  2. VIESTINTÄ
    Viestintätaitoihin kuuluu kyky kommunikoida muiden kanssa käyttäen eri viestintävälineitä.
    Tähän kuuluu myös kyky jakaa tietoa, pitää yhteyttä ja luoda verkostoja. Kaikki nämä tärkeitä kansalaistaitoja. Tänä päivänä suuri osa viranomais- ja kansalaistoiminta atapahtuu verkossa ja siellä täytyy pystyä toimimaan turvallisesti ja siellä olevaa tietoa täytyy pystyä lukemaan.

  3. SISÄLLÖN TUOTTAMINEN
    Sisällön tuottamisen tyydyttävällä tasolla on kyse yksinkertaisten digitaalisten sisältöjen tuottaminen, kuten tekstiä, taulukoita ja kuvia ja toisten tuottaman materiaalin pienten muutosten tekemisestä. Tekijänoikeudet on ymmärrettävä kaikilla tasoilla ja kiitettävällä tasolla on osattava useampaa ohjelmointikieltä. Sisällön tuottamisen monipuolisuutta ja laajuutta on vaikea hahmottaa vain muutamalla sanalla.

  4. TURVALLISUUS
    Turvallisuus on tärkeä kaikessa toiminnassa, varsinkin verkossa. 

  5. ONGELMANRATKAISUTAIDOT
    Ongelmanratkaisutaitoihin sisältää kyvyn ylläpitää ja hoitaa omia laitteitaan ja toimia ongelmatilanteissa. On tiedettävä mitä itse voi tehdä ja milloin on kutsuttava asiantuntija-apu paikalle.
Viimeksi muutettu: torstai 1. marraskuu 2018, 11.54