Aiheen kuvaus

  • Osaamisen osoittaminen näytössä ja näytön arviointi

    Näytössä osoitat osaamisesi tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa. Pääset näyttämään ja keskustelemaan, miten hyvin olet saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn keskeisen ammattitaidon tai osaamisen.

    • Näyttö suunnitellaan sinulle yksilöllisesti ja kirjataan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaasi (HOKS). Suunnitteluun osallistuvat itsesi lisäksi opettaja ja työelämän edustaja.
    • Yhdestä tutkinnon osasta voi olla joko yksi tai useampi näyttötilaisuus, mutta yhdessä näytössä voit myös osoittaa useaan tutkinnon osaan liittyvää osaamista,  suunnitelman mukaan.
    • Halutessasi voit täydentää osaamisen osoittamistasi näytössä esimerkiksi videoiden, kirjallisen tehtävän tai suullisen haastattelun avulla. 
    • Perustellusta syystä näyttö tai osa siitä voidaan toteuttaa myös muualla (oppilaitos, oma työmaa, työpaja).

    Näytön ajankohdat ja muut ammattitaidon osoittamistavat suunnitellaan kunkin opiskelijan kohdalla erikseen. Näytön kesto vaihtelee sen mukaan, millaisesta tutkinnon osasta on kyse ja millaista osaamista siinä osoitetaan.

    Osaamisen arvioinnin toteuttavat ja arvioinnista päättävät tutkinnon osittain yhdessä kaksi arvioijaa: opettaja ja työelämän edustaja.

    Arviointi tehdään näytön jälkeen arviointikeskustelussa. Myös sinulla on mahdollisuus antaa itsearviointia suoritukseesi liittyen.

    Perustutkinnon arviointiasteikko 1-5:

    • Tyydyttävä T1 ja T2

    • Hyvä H3 ja H4

    • Kiitettävä K5

    Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot arvioidaan hyväksytty/hylätty -periaatteella.

    Yhteiset tutkinnon osat (YTO) ja niiden arviointi

    Yhteisten tutkinnon osien ja niiden osa-alueiden osaaminen voidaan osoittaa ammatillisen tutkinnon osan yhteydessä  työpaikalla tai tarvittaessa myös muulla tavoin.

    Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista arvioidaan asteikolla 1-5. Arvioinnin toteuttaa ja päättää opettaja. Työelämän edustajaa voidaan arvioinnissa myös kuulla, jos osoitat osaamisen ammatillisen tutkinnon osan yhteydessä.

    On tärkeää huomioida, että yhteisten tutkinnon osien arvosanat vaikuttavat jatko-opintoihin pääsemiseen ja opinnoissa pärjäämiseen.