• Tukea opiskeluun

    Vastuuopettajasi on tärkein yhteyshenkilösi opintojen aikana. Hän opastaa ja ohjaa sinua ja toimii tärkeänä yhdyshenkilönä muun opetus- ja ohjaushenkilöstön kanssa. Hän vastaa ensimmäisen HOKSin laadinnasta sekä siitä, että päivitätte yhdessä HOKSiasi aina tarvittaessa. Vastuuopettajasi seuraa opintojesi etenemistä ja varmistaa, että saavutat tutkinnon rakenteen mukaisesti tavoitteet. Vastuuopettajan lisäksi tukenasi on myös muuta henkilöstöä ja ammattilaisia.


    Opiskeluhuolto

    Opiskeluhuollon henkilöstön tavoitteena on edistää ja ylläpitää opiskelijan terveyttä ja hyvinvointia sekä terveellistä ja turvallista oppimisympäristöä.  Opiskeluhuoltoon kuuluvat terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi. Ota yhteyttä esimerkiksi kuraattoriin, jos opintosi tuntuvat ylivoimaisilta, arjessa selviytyminen huolettaa, pari-, perhe- tai kaverisuhteet eivät toimi, taloudellinen tilanne mietityttää, haluat muuttaa omillesi tai tarvitset apua viranomaislomakkeiden täyttämisessä.


    Keudaattori

    Keudaattori on tukipaja, jossa voit tehdä puuttuvia suorituksia ja saada tukea opintojesi suorittamiseen yksilöllisesti. Työpaikalla annettava ohjaus on osa keudaattoritoimintaa. Keudaattorissa voit opiskella myös opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja (OPVA). Tukea opintoihisi tarjoavat mm. erityisopettaja, ammattiohjaaja ja aineenopettajat. Keudan opiskelijana voit mennä minkä tahansa toimipisteen tukipajaan suorittamaan opintojasi. 


    Erityinen tuki 

    Opiskelijana sinulla on oikeus ohjaukseen ja tukeen opinnoissasi. Erityisen tuen tarve tunnistetaan opintojen eri vaiheissa ja onkin tärkeää, että opiskelijana olet itse aktiivinen tuen tarpeen kertomisessa. Erityinen tuki Keudassa voi olla esimerkiksi erityisopettajan tarjoamaa samanaikais- tai yksilöopetusta, yksilöityjä tehtäviä tai erityisiä apuvälineitä. Tarvittaessa sinulle voidaan tehdä erityisen tuen suunnitelma, joka on osa HOKSia. Suunnitelmassa sovitaan tarvittavista tukitoimista, jotta opiskelusi etenevät.


    Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot (OPVA)

    OPVA -opintojen tarkoituksena on, että hankit sellaista osaamista, joka antaa edellytykset osallistua tutkintokoulutukseen ja osoittaa osaamisesi näytössä tai muulla tavoin. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot suunnitellaan yksilöllisesti ja kirjataan HOKSiin.

    Keuda tarjoaa opiskeluvalmiuksia tukevina opintoina:

    • Suomi toisena kielenä valmiuksien vahvistaminen
    • Suomi äidinkielenä valmiuksien vahvistaminen
    • Vieraiden kielten valmiuksien vahvistaminen
    • Matemaattisten valmiuksien vahvistaminen
    • Tieto- ja viestintäteknisten valmiuksien vahvistaminen
    • Työelämä- ja urasuunnitteluvalmiuksien vahvistaminen
    • Arjen- ja elämänhallintataitojen vahvistaminen

    Opinto-ohjaajat

    Opinto-ohjaajat auttavat sinua opintojesi ja tulevaisuutesi suunnittelussa. Lisäksi opinto-ohjaajat voivat auttaa työnhaussa, jatko-opinnoissa tai tulevaisuutesi suunnittelussa. Urasuunnitteluun kannattaa panostaa. Ole aktiivinen oman tulevaisuutesi suunnittelussa. Sinulla on mahdollisuus saada opinto-ohjaajien tukea opintojen aikana ja opintojen päättyessä ja tilaisuus kannattaa hyödyntää.