• Henkilökohtaistaminen ja HOKS

    Jokaisella opiskelijalla on erilaiset lähtökohdat ja tavoitteet. Henkilökohtaistaminen tarkoittaa sitä, että sinulle suunnitellaan oma henkilökohtainen opiskelupolku, jonka avulla saavutat omat tavoitteesi. Keskityt opiskelemaan asioita, jotka auttavat sinun työllistymistäsi sekä ura- ja jatkosuunnitelmiasi.  

    Opiskelupolkusi suunnitellaan ja  kirjataan "Henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan", josta käytetään lyhennettä HOKS

    Vastuuopettajasi sopii kanssasi ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen, jossa keskustelette:

    • Mitkä ovat opiskelusi tavoitteet?
    • Mitä osaamista sinulla jo on? 
      • Aiemmin hankittua osaamista opinnoissa, työssä tai harrastuksissa voidaan tunnistaa. 
    • Mitä ja miten opiskelet, jotta saavutat tavoitteesi? 
      • Opiskelussa keskityt opiskelemaan sitä, mitä osaamista sinulta puuttuu.
      • Osaamista voi hankkia monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä: työelämässä, oppilaitoksessa, verkossa...
    • Mikä on opintojesi tavoiteaikataulu?
    • Mitä tukea mahdollisesti tarvitset opintojen aikana?
    • Mitä urasuunnitelmia sinulla esim. haluatko jatkaa AMK -opinnoissa?
    Valmistaudu keskusteluun tutustumalla oman tutkintosi perusteisiin Keudan toteutussuunnitelman sekä "Ohjeet HOKS -keskusteluun" -osion avulla. 

    HOKS on käytännön työväline sinulle, opettajille ja ohjaajille oppilaitoksessa ja työpaikoilla. HOKSista nähdään, millaiseksi yksilöllinen opiskelupolkusi on suunniteltu. Se helpottaa eri osapuolien toimintaa koulutusta järjestettäessä. HOKSia päivitetään opiskeluaikana säännöllisesti. 
    Hyväksyt HOKSin omalla allekirjoituksellasi. Samalla sitoudut suorittamaan tutkinnon tai tutkinnon osia suunnitelman mukaisesti.  

    Meidän jokaisen elämässä voi tulla tilanteita, jolloin opintoja ei voi edistää suunnitelman mukaisesti. On tärkeää, että et jää pohtimaan asiaa yksin. 

    Keudan opetus- ja ohjaushenkilöstö sekä opiskeluhuollon väki on rinnallasi ja osaa tukea sinua  mikäli kerrot tilanteestasi – mieluummin aina hyvissä ajoin. Voit kertoa tilanteestasi luottamuksella. Me ohjaamme sinut tarvittaessa oikean palvelun äärelle. 

    Olet oppivelvollinen, jos olet alle 18-vuotias. Silloin meillä on Keudassa opintojesi etenemisestä valvontavastuu. 

    Mikäli olet oppivelvollinen ja opintosi eivät etene suunnitelmasi mukaisesti, on meidän ilmoitettava tästä huoltajallesi tai muulle lailliselle edustajalle. Huoltajasi on huolehdittava siitä, että oppivelvollinen suorittaa oppivelvollisuuden. Tämän vuoksi meidän tulee puuttua esimerkiksi  ajoissa luvattomiin poissaoloihin. Opiskelu ja tutkinto avaavat sinulle mahdollisuuksia työllistymiseen ja jatko-opintoihin. Haluamme olla tukenasi, jotta saavutat omat tavoitteesi.