Aiheen kuvaus

  • Työpaikalla järjestettävä koulutus

    Työpaikalla järjestettävä koulutus on iso osa osaamisen hankkimista. Se on tavoitteellista ja ohjattua ammatin oppimista työpakoilla aidoissa työtehtävissä.

    • Työpaikalla tapahtuvaa oppimista koordinoi kunkin työnantajan nimeämä työpaikkaohjaaja, joka on kokenut alan ammattilainen. Hän toimii yhteistyössä ohjaavan opettajan kanssa.
    • Työpaikkaohjaaja tutustuttaa opiskelijan työhön ja työyhteisöön sekä neuvoo, ohjaa ja arvioi työtehtävien suorittamista. Työpaikkaohjaajan vastuulla on myös huolehtia työturvallisuudesta.

    Työpaikalla järjestettävää koulutusta voidaan toteuttaa koulutus- tai oppisopimuksen avulla.

    • Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa työpaikalla opiskelija hankkii osan tutkinnon osaamisesta työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa koulutusopimustyöpaikkaan.
      • Keuda sopii kirjallisesti työpaikan edustajan kanssa opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla (=koulutussopimus) sekä näyttöjen järjestämisestä. Liiteeksi tulee opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) osa, jossa tarkennetaan muunmuassa mihin tutkinnon osiin ja ammattitaitovaatimuksiin työpaikalla hankintaan osaamista ja missä työtehtävissä sekä mahdollisista myös näytöistä.
    • Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta, jota täydennetään tarvittaessa muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella.
      • Oppisopimuskoulutus perustuu 15 vuotta täyttäneen opiskelijan ja työnantajan väliseen kirjalliseen määräaikaiseen työsopimukseen taikka virkasuhteessa määräaikaiseen sopimukseen.
      • Oppisopimuskoulutuksessa olevan opiskelijan viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia ja oppisopimus voidaan solmia vähintään viikon pituiseksi ajaksi.
         - Iinan matka pieneläinhoitajaksi videoon

    Voit hankkia osaamista työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa joko kokonaan koulutus- tai oppisopimuksella, mutta voit myös yhdistellä näitä molempia opintojen aikana joustavasti vuorotellen.

    Työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa saat palautetta osaamisesi kehittymisestä jakson aikana ja sen lopuksi työpaikkaohjaajaltasi ja ohjaavalta opettajalta.

    • Palautteen tarkoituksena ona ohjata ja kannustaa tavoitteiden saavuttamiseen sekä kehittää edellytyksiäsi itsearviointiin. 
    • Palautteen avulla saat tietoa osaamisestasi verrattuna ammattitaitovaatimuksiin/osaamistavoitteisiin sekä valmennusta oman osaamisesi kehittämiseen.

    Mahdollisuus kansainväliseen työssäoppimiseen

    Jokaisella Keudan opiskelijalla on mahdollisuus hakeutua kansainväliselle jaksolle. Jaksolle lähdetään yleensä opintojen loppuvaiheessa. Opintosi eivät pitene vaan kansainvälisyysjaksot suunnitellaan huolella ja hyväksiluetaan osaksi opintojasi.

    • Kansainvälisellä jaksolla voi hankkia osaamista ammatillisten tutkinnonosien, yhteisten tutkinnonosien sekä kaikille yhteisen valinnaisen, paikallisesti tarjottavan tutkinnon osan suorittamiseen (Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, 15 osp).

    Lisätietoja kansainvälisistä jaksoista ja niihin hakeutumisesta Keudan kotisivuilla.