• HOKS

    Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma

    Opintojen alkuvaiheessa sinulle laaditaan oma henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), johon kirjataan yksilölliset opiskelutavoitteesi sekä suunnitelma niiden saavuttamiseksi. HOKSiin kirjataan:

    • tavoitteena oleva tutkinto tai tutkinnon osat
    • aiemmin hankitun osaaminen tunnistaminen ja tunnustaminen
    • osaamisen hankkimisen tavat ja sisällöt
    • osaamisen osoittaminen
    • yksilölliset ohjaus- ja tukitoimet sekä mahdollinen erityisen tuen sisältö
    • urasuunnitelma.

    HOKS toimii käytännön työvälineenä sinulle, opettajille ja ohjaajille oppilaitoksessa ja työpaikoilla. HOKSista nähdään, millaiseksi yksilöllinen opiskelupolkusi on suunniteltu. Se helpottaa eri osapuolien toimintaa koulutusta järjestettäessä.  

    HOKS laaditaan sinulle opiskelun alussa vastuuopettajan tai opinto-ohjaajan kanssa ja sitä päivitetään opiskeluaikana säännöllisesti. Työpaikan edustaja osallistuu HOKSin laadintaan ja päivittämiseen silloin, kun opiskeluun sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista (oppi- tai koulutussopimus) tai jos teet työpaikalla näyttöjä. Jos olet alaikäinen, on huoltajillasi mahdollisuus osallistua HOKSin suunniteluun ja päivitykseen. 

    HOKSiin määritellään myös arvio opiskeluajastasi. Siihen vaikuttavat useat tekijät, kuten aiemmin hankkimasi osaaminen, oppimisvalmiudet ja mahdollisuudet opiskella myös koulujen loma-aikoina.

    Hyväksyt HOKSin allekirjoituksella ja samalla sitoudut suorittamaan tutkinnon tai tutkinnon osia suunnitelman mukaan.  


    Omien opintojen etenemisen seuranta

    Sinun on tärkeää seurata omien opintojesi etenemistä.

    • Studentassa pääset tarkastelemaan omaa HOKSia ja löydät tietoa päivityksistä
    • Osaamispassien avulla pääset seuraamaan oman osaamisesi etenemistä. Osaamispassit on toteutettu Workseed-nimisellä ohjelmalla.  Digitaalisessa osaamispassissa  on kuvattu käytännönläheisesti, mitä osaamista sinun tulee hankkia. Osaamispassi mahdollistaa sen, että sekä vastuuopettaja, opettajat, opinto-ohjaajat, erityisopettajat että Keudaattorin toimijat voivat seurata, kirjata palautetta ja kommentteja osaamisen etenemisestä, jolloin tieto näkyy kaikille samassa paikassa. Osaamispassi toimii työkaluna apuna myös työpaikkaohjaajalle. Sen avulla hänelle muodostuu selkeä kuva, mitä osaamista sinun tulee työpaikalla hankkia. Näin sinulla, työpaikkaohjaajalla sekä opettajalla on yhtenevä tieto opiskelusi tavoitteista. 

    Osaamisen hankkiminen oppimisympäristöissä

    Voit hankkia osaamista eri oppimisympäristöissä:


    Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset

    Joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilaa tai toimintakykyä koskevia vaatimuksia (ns. SORA-lainsäädäntö) ja tällöin esteenä koulutukseen osallistumiseen voivat olla:

    • psyykkinen sairaus, joka estää työnteon tai työssä oppimisen (esim. psykoosi, jota ei ole hoidettu tai vaikea masennus)
    • fyysinen sairaus, joka estää työnteon tai työssä oppimisen (esim. tuki- ja liikuntaelimistön sairaus tai vamma)
    • krooninen ihottuma, joka estää työnteon tai työssä oppimisen
    • päihdeongelma tai –riippuvuus (alkoholi, huumeet)

    Lisätietoa tutkintokohtaisista terveydentila vaatimuksista.


    Amispalaute

    Amispalaute kysytään opiskelijoilta, joiden tavoitteena on suorittaa ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto tai näiden tutkintojen osa/osia. Palaute kysytään kaksi kertaa opintojen aikana:

    • Saat opiskelun aloitusvaiheessa aloituskyselyn, kun henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) on ensimmäisen kerran hyväksytty.
    • Saat opiskelusi päättövaiheessa päättökyselyn, kun opiskelija olet valmistumassa.

    Palaute annetaan anonyymisti. Saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta pääset vastaamaan kyselyyn. Opiskelijapalautteen avulla seurataan opiskelijoiden tyytyväisyyttä koulutuksen järjestämiseen ja sen vaikuttavuuteen.   Palautteesi on arvokasta, joten vastaathan kyselyyn heti sen saadessasi.